piątek, 16 czerwca 2017

Drożdżowe ciasto z rabarbarem


przepis stąd

Składniki na ciasto:


  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g mąki krupczatki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 ml letniego mleka
  • 2 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru
  • 100 ml letniego mleka
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 2 świeże jajka 
  • 50 ml rumu


Na kruszonkę :


  • 50 g zimnego masła
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 75 g mąki
Przygotowanie :




  1. Do kubka wlewamy 50 ml letniego mleka, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Rozcieramy wszystkie składniki i zostawiamy na 10 – 15 min, kiedy zaczyn powiększy swoją objętość 2-3 razy. Masło rozpuszczamy i zostawiamy, aby przestygło
  2. Do misy miksera wsypujemy mąki, cukier, rozczyn drożdżowy, letnie mleko i jajka. Wyrabiamy mikserem 10 minut. Dodajemy rum i masło i wyrabiamy kolejne 10 min
  3. Miskę z ciastem przykrywamy mokrą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę – półtorej.
  4. W tym czasie robimy kruszonkę. W misce mieszamy mąkę, cukier. Zimne masło kroimy w kostki i dodajemy do mąki. Następnie dłonią mieszamy składniki, rozdrabniając masło i łącząc wszystkie składniki, wstawiamy kruszonkę do lodówki
  5. Formę do ciasta smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto do formy i układamy na wierzchu pokrojony rabarbar. Można delikatnie wcisnąć go do środka ciasta. Przykrywamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia – powinno podwoić objętość. Piekarnik nagrzewamy do 180 – 190* C. Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 35 – 45 min. Przestudzone ciasto można dodatkowo posypać pudrem lub polać lukrem – wersja de luxe! . Ciasto nie jest zbyt słodkie.

                                                                Przed pieczeniem.
( Foremka 26 cm )

14 komentarzy:

  1. Wspaniałe rabarbarowe ciasto; kojarzy mi się z dzieciństwem.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być pyszne! Uwielbiam rabarbar.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto :) Uwielbiam drożdżowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam rabarbaru. Ciasto wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takim ciastem z nikim bym się nie podzieliła <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne!
    Jadłabym bez końca...

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja babcia zawsze takie robi - uwielbiam je ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam drozdzowke z rabarbarem.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie,niestety moje drozdżowe to zawsze zakalec,więc juz nie próbuję!

    OdpowiedzUsuń
  10. w sam raz do weekendowej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ smakowicie wygląda, drożdżowe z rabarbarem kojarzy mi się z moją ukochaną babcią, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajna wersja w formie tortu ! Skorzystam . ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniale wygląda. Chyba się skuszę, tylko dam więcej cukru, bo kwaśny rabarbar mnie przeraża ;)
    Ania

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...